Žice Za Tenis

Zice Za Tenis

Žice za tenis su najvažniji deo teniske opreme!

Žice za tenis su duša ili srce vašeg reketa ili gledajući kroz energiju da su 90% vašeg reketa. Žice za teniski reket imaju osobinu da prime (akumuliraju) energiju koju loptica nosi sa sobom i da tu istu energiju vrate loptici posle kontakta sa njom. Ta povratna energija se kreće od 90-95% u zavisnosti od vrste zice kao i dinamičke tenzije na našpanovanom reketu. Deo energije 5-10% se troši kroz deformaciju loptice, zvuk udarca je takođe potrošač energije, pomeranje žica troši energiju kao i vibracije žica i reketa.

Kada Bi Trebalo Da Prešpanujete Reket!

Žice za teniski reket su vaš najvažniji deo opreme. Zapamtite, da su zice za tenis jedini deo reketa koji imaju kontakt sa loptom. Barem to je cilj svakog igrača! Ako vaš reket počinjete da osećate mrtvim t.j. ako gubite kontrolu; ako pogađate stalno mrežu a kada otvorite glavu reketa lopta vam leti van terena; ako pravite dobar kontakt sa loptom a dobijate sve manje agresivne udarce; ako se zvuk vaših žica promenio u trenutku udarca; ili ukoliko osećate da je sweetspot na vašem reketu nestao; onda je verovatno vreme da zamenite žice na vašem reketu.

Žice za tenis mogu da pružaju čvrst osećaj, ali da njihov kvalitet igranja bude mrtav. To je zato što žice za teniski reket izgube elastičnu-eksplozivnost ili otpor na istezanje (resilience), što je njihova sposobnost da vrate energiju loptici. Kada žica za reket izgubi elastičnu-eksplozivnost (resilience), žica pri udarcu se isteže dalje ali se sporije vraća u prvobitni položaj i odbija lopticu sa manje snage, t.j. žica vraća manje energije loptici što kao rezultat daje manje snage udarcu. Žica ne mora da se pokida da bi se se zamenila. Koliko često treba prešpanovati reket zavisi od vašeg reketa, vrste žica, stila igre, podloge na kojoj se igra i učestalosti igranja. Generalno preporučuje se da se reket prešpanuje posle 20-30 sati igranja ili kada tenzija na reketu padne za 10% od početne tenzije merene neposredno posle španovanja. Ako minimalno igrate tenis trebalo bi prešpanovati reket na svakih šest meseci zato što žica postane mrtva za taj vremenski period bez obzira na učestalost igranja.

Balansservis Teniskih Reketa može eliminisati nagađanje da li je žica mrtva ili ne. Testiranjem Dinamičke Tenzije našpanovanog reketa uz pomoć ERT 300 Tenis Kompjutera možemo odrediti procenat povratne energije u vašoj žici t.j. da li je vreme da prešpanujete vaš reket.

Balansservis Žice u Ponudi

Žice Za Tenis Zice Za Tenis Žice Za Tenis Žice Za Tenis Žice Za Tenis Zice Za Tenis Žice Za Tenis Žice Za Tenis Žice Za Tenis Zice Za Tenis

Činjenice O Žicama

  • Niža tenzija žica generiše više snage (pod uslovom da se žice ne pomeraju).
  • Viša tenzija žica generiše više kontrole (za iskusne igrače).
  • Duže žice (ili duža i šira glava reketa) proizvode više snage.
  • Smanjena gustina žica (manji broj žica na reketu) generiše više snage.
  • Tanja žica generiše više snage.
  • Elastičnija žica generiše više snage. (Generalno, žica koja generiše više snage takođe će absorvati i više šoka koji nastaje u toku udarca.)
  • Meke žice, ili žice sa mekim omotačem, vibriraju manje.
  • Tanje žice generišu više spina.
  • Smanjena gustina žica (manji broj žica na reketu) generiše više spina.
  • Elastičnija žica, više gubi tenziju na reketu posle španovanja.